keskiviikko 19. syyskuuta 2007

Okonomiyaki

Mnää kun oon käynyt Japanissa vaihto-opiskelemassa, opettelin samalla laittamaan muutamia paikallisia ruokia ja talletin makumuistiin myöhempääkin opettelua varten oikeat makukirjastot. Seuraa ensimmäinen:

Näistä se syntyy


Tadaa!


Japanilainen jokapaikan herkku, joka vastaa monipuolisuudeltaan pitsaa tai omelettia: kaikkea voi käyttää täytteenä.

Erilaisia ohjeita löytää netistä, itse olen käyttänyt tätä Nibai.netin ohjetta (2kpl, Ø 20cm):

Taikina:
2 dl vehnäjauhoa
2 dl dashia (itsetehtyä dashi-lientä tai 1 tl dashinomoto-jauhetta ja 2 dl vettä)
2 munaa

Lisäksi:
200 g kaalia (noin 1/4 keskikokoisesta kaalista)
100 g purjoa (noin 15 cm) tai puoli nippua kevätsipulia
200 g katkarapuja (tai pieni kourallinen sakura-ebiä ) / mustekalaa tai kalmaria / porsaan kylkeä tai broileria
1 pala kiri-mochia (kuivattua mochia)
1 rkl benishogaa (säilöttyä inkivääriä, pikkelsin tapaista)

Päälle:
Okonomiyaki-soosua
Majoneesia (japanilaista mieluusti)
Aonoria
kuivattuja tonnikalahiutaleita


Tarvittavia aineita saa Suomesta lähinnä vain Helsingin Tokyokanista, mutta sieltä voi tilata sähköpostilla kauemmaksikin.

---

Kasvikset leikataan ohuiksi suikaleiksi, jotka saavat olla 5-10 cm pitkiä. Katkaravut sulatetaan ja kuivataan tai jos käyttää lihaa, se leikataan suuhunmentäviksi paloiksi. Taikina sekoitetaan ensin ja siihen lisätään kasvikset, benishoga, sakuraebi, kiri-mochi, katkaravut (tai liha). Sekoitetaan hyvin ja nostellaan taikina tasaisesti kaikkien ainesten sekaan.

Paistetaan keskilämmöllä paistinpannulla: nostellaan puolet taikinasta pannulle ja muotoillaan tasapaksuksi, halkaisijaltaan n. 20-senttiseksi pyöreäksi kakuksi. Paistetaan n. 6-7 min, käännetään (se on paistunut tarpeeksi, kun sen voi kääntää eli kakku pysyy kasassa) ja paistetaan saman verran toiselta puolelta. Raaka purjo raa'assa taikinassa ei ole kovinkaan herkkua, joten paistoaika on aika ohjeellinen.

Kun okonomiyaki on kypsä, se nostetaan lautaselle, leikataan ensin puoliksi ja sitten vielä kuuteen osaan. Yleensä hieno kakku hieman leviää tässä vaiheessa, mutta ei se mitään tee: kasaataan kakku takaisin ympyrän muotoon ja sivellään päälle lusikalla tai grillisudilla (japanilaisempi tapa) okonomiyaki-soosua reilusti, pursotetaan majoneesi ohueksi ristikoksi päälle, sirotellaan yltympäriinsä aonoria ja viimeiseksi vielä tonnikalahiutaleet, jotka jäävät lämmössä värisemään jotensakin pelottavasti, mutta vaarattomasti. Okonomiyakin ainutlaatuinen maku on juuri lisäkkeiden ansiota, joten niissä ei kannata kitsastella: paljon kastiketta, majoneesia suhteessa, reippaasti aonoria ja reilulla kouralla tonnikalahiutaleita.

Valmis syötäväksi, mieluiten puikoilla.

Ei kommentteja: