(2:lle)
1 kananrinta
kanalientä
1 prk smetanaa
4-6 valkosipulinkynttä
vehnäjauhoja, broilerimaustetta
riisiä
kasviksia, sieniä (mitä vain hyvää)
2 dl:n leipätaikina
Tehdään pieni leipätaikina ja laitetaan kohoamaan.
Keitetään hieman riisiä, pari desiä kypsää riittää. Jos tahtoo vihanneksilla hienostella, ne voi esikypsyttää tässä vaiheessa, mutta itse käytän pakasteita, joille ei tarvitse tehdä mitään ennen ruukun uuniin laittamista.
Kananrinta leikataan läpimitaltaan parin sentin kuutioiksi, pyöritellään jauho-broilerimausteseoksessa (esim. 1 dl jauhoja, 1 rkl maustetta) ja paistetaan pannulla kullanruskeiksi. Kiehutetaan kattilassa 6-7 dl vettä ja lisätään kanaliemikuutio ja kanapalat. Annetaan porista hetki ja lisätään pienitty valkosipuli ja smetana. Annetaan kiehua hiljalleen pienemmällä lämmöllä 10-15 minuuttia, jonka jälkeen makua voi tarkistaa ja keitoksen voi suurustaa ylijääneellä jauho-broilerimausteseoksella (sekoittamalla se tilkkaan kylmää vettä). Maustaa voi lisää broilerimausteella, suolalla ja cayennepippurilla.
Uuni lämmitetään 200 asteeseen.
Sitten kasataan ruukut. Pieniä n. 4-5 dl uuniruukkuja valmistaa ainakin Kermasavi. Pohjalle nostellaan riisiä ja kasviksia 1/4 tai 1/3 osa ruukusta ja päälle kanakeitosta lihat kumpaankin yhtä paljon ja viimeiseksi lientä ruukku melkein täyteen. Kohonneesta leipätaikinasta muovaillaan kaksi palloa ja palloista kaksi niin suurta levyä, että ne yltävät ruukun päälle ja pari, kolme senttiä sen reunojen yli. Painellaan leipäkuori ruukun reunoihin ja laitetaan ruukut pellin päällä uuniin ja paistetaan, kunnes leipäkuori on kypsä ja kullanruskea eli n. 15+ minuuttia.
Syödään kuumana. Leipäkuorta dipataan kanakastikkeeseen ja syödään lusikalla lisäkkeet.
--
Koska en kovin usein viitsi tehdä koko monimutkaista valmistelua, olen kehittänyt muutaman helpomman version:
Karvalakkiversio 1: ruukunpohjalle voi ihan hyvin käyttää pakasteena saatavaa riisi-herne-maissi-paprikaa ja tölkkisieniä, jolloin ei tarvitse keitellä riisejä ja höyrytellä kasviksia.
Karvalakkiversio 2: kastike tehdään kanasuikaleisiin ilman jauhotusta, leipätaikinaa ei tehdä ollenkaan, vaan paistetaan esikypsytetyt patongit uunissa ja dipataan niitä kulhosta.
Ainoat, joista ei voi joustaa on smetana ja valkosipuli.
--
Lähde: äiti (minun on tietysti ylittänyt äidin tekemän jo vuosia sitten :D )
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti