perjantai 21. syyskuuta 2007

Ciabatta-pitsa

Stumblauksen tulosta netistä. Jostain syystä tuntuu, että tämä onnistui parhaiten ensimmäisellä kerralla ja sen jälkeen jää jotain kaipaamaan. Ehkä lisää suolaa siihen pitsapohjaan.

uuh!

aah!


Pohja:

4,5 dl hiivaleipäjauhoja
3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa tai vastaavasti tuoretta hiivaa
1 tl suolaa

Täytteet:

2 tomaattia
kourallinen tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
mieleistäsi juustoa, esim. mozzarellaa ja vähän emmentalia


Hiiva sille sopivanlämpöiseen veteen, suolat ja jauhot perään ja joko sähkövatkaimen pullavatkaimilla tai yleiskoneen lapavatkaimella sekaisin niin kauan, kunnes taikinaan tulee sitkoa ja se irtoaa kulhon reunoista (tähän voi mennä muutamia minuutteja). Taikinan tuleekin jäädä aika tahmeaksi ja kosteaksi. Peitetään liinalla ja annetaan kohota kolminkertaiseksi.

Sillä aikaa uuni lämmitetään 250 asteeseen ja annetaan pitsakiven tai uunipellin kuumeta uunin mukana.

Kun taikina on kohonnut, se mätkäytetään (no ei voimalla) runsaasti jauhotetulle pöydälle, suorastaan jauhokasaan, jotta se saa pintaansa sen verran jauhoja, että sitä voi käsitellä. Sitten taikina levitetään pyöreähköön pitsanmuotoon leivinpaperille käsillä painelemalla. (Taikina on sen verran tahmeaa, että se tarttuu paperiin kiinni tiukasti, joten kun sen on kerran paperille taputellut, ei se enää oikein irtoa, joten parempi tehdä se siistististi alusta lähtien.)

Sitten leivinpaperi pitsapohjineen siirretään kuumalle pellille (tai pitsakivelle) ja pitsa voidellaan hiukkasella oliiviöljyä. Päälle ladotaan tomaatit viipaleina ja jonkin verran basilikasta (uuni on niin kuuma, että se käristää basilikat mustaksi hiileksi, joten parempi lisätä suurin osa vasta juuston kanssa myöhemmin). Pitsa tomaatteineen laitetaan uuniin, ja paistetaan n. 8-10 minuuttia, kunnes se on toivottavasti kohonnut mukaville kupruille ja alkanut saamaan väriä. Kun pitsa alkaa saada väriä, se otetaan uunista ja päälle levitetään reilusti juustoraastetta ja loput basilikan lehdistä.

Paistetaan kunnes juusto on sulanut ja muuttunut sopivasti kullanruskeaksi.

Syödään kuumana.

--
Lähde: the fresh loaf dot com

Ei kommentteja: