lauantai 6. joulukuuta 2008

Vaivaton hiivaleipä





Tässä taloudessa hiivataikinoiden tekeminen on minimaalista niiden työläyden tähden, vaikka tuoretta leipää ja pullaa mielellään syönkin. Pari vuotta sitten ruokamaailmassa kohistiin Jim Laheyn uudesta reseptistä, jolla saa verrattoman hyvää hiivaleipää, vaivaamatta. Salaisuus on pitkässä kohotusajassa, bonuksena tulee vielä käymistuotteiden aikaansaama mahtava maku ja paistotavasta johtuva rapea kuori. Hiivataikinavastenmielisyyteni sai aikaan sen, että testasin reseptiä vasta nyt, ja siitä potkin itseäni vielä pitkään.

Tässä siis.

Ainekset:
7.1 dl vehnäjauhoja
1.5 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
3.5 dl vettä


Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää aavistuksen lämmitetty vesi ja pyöräytä sekaisin. Ei siis vaivata yhtään (jesh!.) Peitetään astia kelmulla tai kannella, ja nostetaan lämpimähköön paikkaan kohoamaan 12-18 tunniksi. (Taikinan ehtii tehdä vaikka illalla ennen nukkumaanmenoa, töistä tullessa voi sitten paistaa iltapalaksi tuoreen leivän. Tai vaikka sunnuntaiaamuksi, tai milloin vain.) Taikina on valmis, kun se kuplii kunnolla.

Kaada (hyvin kostea ja tarttuva) taikina jauhotetulle pöydälle ja taita se pari kertaa kahtia. Jätä kelmun alle lepäämään varttitunniksi. Tämän jälkeen muotoile pyöreä leipä kääntämällä taikinan reunat leivän alle. Käytä riittävästi jauhoja, ettei taikina tartu käsiin tai pöytään. Laita reilusti vehnäleseitä keittiöpyyhkeen päälle ja nosta muotoiltu leipä saumapuoli alaspäin pyyhkeelle. Peitä toisella pyyhkeellä ja anna kohota pari tuntia.

Noin puolentoista tunnin kuluttua laita uuni lämpeämään 250 asteeseen. Leipä paistetaan kannellisessa uunipadassa, joka laitetaan kylmään uuniin ja annetaan kuumentua uunin mukana. Kun uuni on valmis, kaada leipä pyyhkeen avulla kuumaan pataan, ravistele tarvittaessa taikina keskelle pataa. Ruttuisuus ei tässä vaiheessa haittaa. Laita padan kansi päälle ja pistä koko komeus uuniin puoleksi tunniksi. Poista kansi ja paista vielä vartti tai kunnes leipä kumisee pohjaa koputettaessa.

Tuloksena on rapeakuorinen, tuoksuva ja maistuva leipä, pienellä vaivalla.

Havainnollistava video leivän teosta löytyy täältä.

7 kommenttia:

Annikki kirjoitti...

Aika mellevän leivän oot pykäissyt tehdä, nom!

Neiti Kemisti kirjoitti...

Hyvää oli kyllä, kannattaa testata.

Nelle kirjoitti...

hassu sattuma, mäkin tein tätä samaa leipää ihan juuri - ihan loistava leipä kyllä :)

Anonyymi kirjoitti...

Viikonloppuna taas uusi erä :)

hyvä lokero kirjoitti...

myös oon ilonen, hassuuuslaa

eebu kirjoitti...

Oli niin mainio leipäohje, että piti vielä tulla tänne erikseen kiittämään!

a-kh kirjoitti...

Hyviä kuvia hyvän näköisistä pöperöistä.